parel

Er lopen wat charlatans en zweefteven rond. "Het keukentafel spiritisme en mediumschap" viert hoogtij. Een enkele keer kom ik een pareltje tegen op de spirituele weg. In dit geval ook nog op een onverwachte plek. De dame ik kwestie wist over mij een aantal kenmerken te vertellen waarover ik nooit heb geschreven maar naadloos passen in mijn profiel. Ze kwam met die feiten spontaan voor de dag zonder dat we een woord hadden gewisseld. Vanzelfsprekend was ik verrast en hebben we inmiddels uitvoerig met elkaar gebrainstormd.

Ze heeft een methode ontwikkeld die ze transformatie noemt. Doelstelling is het slechten van blokkades die ons beletten nieuwe wegen in te slaan. Het klinkt vertrouwd want vele gelukstrainingen beloven ons hetzelfde. Nog onlangs besteedde ik een column aan het Sjamanisme en de workshops van Sjamaan Miranda. De praktijk van Miranda heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Een teken dat haar therapie werkt? Ja, maar niet voor iedereen. Want je moet wel bereid zijn haar adviezen op te volgen.*

De "parel" waarmee ik deze week heb kennisgemaakt werkt op een volkomen andere manier dan Sjamaan Miranda maar behaalt dezelfde resultaten. Echter, voor haar therapie geldt eveneens dat je wel bereid moet zijn er voor de volle 100% voor te gaan. Toen we daarover spraken ontstond er een levendige discussie over inzet en verwachtingspatronen maar ook over de werking van karma waar ik heilig in geloof. Evenwel hebben we veel raakvlakken. Aangezien ik nog te weinig over haar unieke therapie weet houd ik het vooralsnog op een melding van onze ontmoeting. Wellicht binnenkort meer over haar. Ondertussen heeft ze me stof gegeven voor deze column.

Bij elke therapie of training die we volgen, is het van groot belang dat we vertrouwen hebben in de docent en dat we vertrouwen hebben in onszelf. Om te beginnen moet er dus een klik zijn tussen leerkracht en leerling. Daarnaast moeten we geloven in een positief resultaat. Dat klinkt vanzelfsprekend. In de praktijk blijkt dat discipline niet onze sterkste karaktertrek is. Een eenvoudig voorbeeld is medicijngebruik. Artsen klagen dikwijls over hun patiënten die verzuimen hun medicamenten tijdig in te nemen. Vooral bij antibiotica is dit van belang. Zolang we ons beroerd voelen grijpen we naar de pillen. Op het moment dat de klachten verdwijnen, vergeten we de kuur af te maken. Toch is dat van belang om resistentie te voorkomen of om vrij van onze klachten te blijven.

Ik heb in mijn leven diverse mensen ontmoet die voor veel geld gelukstrainingen gevolgd hebben. Na afloop waren ze enthousiast en vol goede voornemens. Enige tijd later vielen ze terug in hun oude patroon. Een echte transformatie heb ik maar zelden meegemaakt. Daarom ben ik geen voorstander van dure workshops en trainingen die ons letterlijk een rebirthing beloven (niet te verwarren met de gelijknamige ademhalingstechniek). Ik geloof in de wetten van Karma. We hebben een levenspad te gaan met vallen en opstaan. Opgedane ervaringen zijn van belang voor volgende levens. Als je leven op vele fronten tegen zit kun je dan ingrijpen?

In plaats van te trachten ijzer met handen te breken acht ik het zinvoller om te leren omgaan met de beperkingen van ons bestaan. Of zoals een psychotherapeut ooit tegen me zei: "Ko, jij als man van de wereld moet weten dat je niet een Rolls kunt rijden als je voor een lelijke Eend geboren bent." Waarop ik zei: "Dat realiseer ik me maar al te goed. Ik kom echter bij jou om de tools aangereikt te krijgen met die beperking om te leren gaan." Het heeft nog vijftien jaar geduurd voordat ik begon in te zien dat we niet in de toekomst maar bij de dag moeten leven en dat go with the flow de meest praktische en bevredigende houding is.

Het zal een hele toer worden mij te overtuigen dat we ons Karma kunnen elimineren en alles wat we begeren binnen handbereik ligt als we er maar in geloven. Toch heb ik deze column geschreven over de schaatser. Spreek ik mezelf nu tegen? Neen. Dit voorbeeld van gedachtekracht was een persoon op wiens pad plotseling iemand verscheen die hem uit de neerwaartse spiraal wist te trekken. Noem het maar de hulp uit onverwachte hoek. Daarvoor moet je dan wel openstaan. Wat we dus moeten leren is de hulp van de Kosmos te accepteren.

Er worden ons soms kansen geboden uit een impasse te komen. Die kansen kunnen we niet zelf creëren want je levensweg ligt binnen grote lijnen vast. Het is wel aan ons of we de kansen zien. Onze intuïtie kan daarbij zeer behulpzaam zijn. Intuïtie ontwikkelen is een van de onderdelen van de zelfhulptrainingen. In mijn ogen ook de meest nuttige tool die je een cursist mee kunt geven. Je intuïtie is namelijk onfeilbaar.

We hebben geleerd bij elke stap die we doen na te denken en nemen beslissingen op basis van onze ervaringen en actuele kennis. Het lastige van je intuïtie is dat het ons onverklaarbare adviezen geeft die haaks staan op de logica. Toch blijkt achteraf die eerste ingeving de beste te zijn. Hoe komt dat? Daar zijn de geleerden niet over uit. De professoren Roos Vonk en Ap Dijksterhuis deden uitvoerig onderzoek. Een passende verklaring hebben ze nog niet gevonden.

Wetenschappers zeggen dat de kennis die we bezitten tot ons komt via vele bronnen maar afhankelijk van opvoeding en ervaringen subjectief wordt opgeslagen. We maken dus onbewust een keuze. Aannemelijk is dat die keuze gekleurd is door onze omstandigheden en achtergrond. Geluksgoeroes hebben het over opheffen van blokkades. Daar zit wat in.

Wat kunnen we nu doen om met onze intuïtie gericht aan de slag te gaan? Ik denk dat hier toch een taak voor de geluksgoeroe is weggelegd. Praten we over transformatie dan zie ik in de eerste plaats vertrouwen krijgen in de boodschappen van ons onderbewustzijn ook als die boodschappen ons onwaarschijnlijk voorkomen. Het is niet van belang of de informatie nu tot ons komt via gidsen, het collectief onderbewustzijn of reeds was opgeslagen ergens diep in ons brein. Het gaat er om dat we leren te luisteren naar ons gevoel. Dat is best eng. Vooral als het om belangrijke beslissingen gaat. Toch zal blijken dat wie de stem van zijn hart volgt een hoop ellende bespaard blijft. Maar ook eerder het geluk weet te grijpen. Ergens las ik deze quote: "Onze gevoelens zijn altijd bij ons, maar wij zijn zelden bij hen."

*Update commentaar Sjamaan Miranda:

Ik geef mensen geen adviezen maar reik aan wat de kosmos me doorgeeft. Dit alles resoneert door in de persoon in kwestie. Je hoeft hiermee niet aan de slag te gaan of er in te geloven. Het is ook geen ontwikkelde methode aangezien iedereen een specifieke workshopsessie krijgt exclusief op de persoon afgestemd. Een workshop sjamanisme is eerder een diepe sjamanistische sessie waardoor de persoon ervaart in zichzelf te komen en te transformeren. Het is absoluut geen cursus of training.

BRON: Ko van Dijk verteld op juni 18th, 2011 om 16:56

0
0
0
s2sdefault