BRON: Ko van Dijk vertelt 16-08-2011

alex-boomDe RKK besteedde gisteren (15-08-2011) een uitzending aan de Posbankmoord. In die uitzending kwamen de broers en vrienden van slachtoffer Alex Wiegmink uitgebreid aan het woord. Ook Peter R. de Vries gaf zijn commentaar. Wat me trof was zijn uitspraak: "Eén moord maakt vele slachtoffers." De moeder van Alex heeft het drama nooit kunnen verwerken. Verondersteld wordt dat verdriet om het onrecht dat haar zoon is aangedaan haar ziekte en overlijden heeft bespoedigd. Een van de broers merkt nog op dat een dergelijk aangrijpend gebeuren ook spanningen binnen de familie oplevert. Ieder gaat er op zijn eigen manier mee om.

Aangezien ik diverse malen over deze moordzaak geschreven heb hoopte ik op nieuwe aanwijzingen. Twee zaken die mij opvielen. Peter Wiegmink zei dat hij nog altijd kwaad is om het feit dat Alex zijn auto niet op een veiliger plek geparkeerd had. Een ander merkte op dat Alex een dag daarvoor ook aan het trainen was geweest. Waarom dan de volgende dag opnieuw gaan hardlopen, terwijl de weersomstandigheden slecht waren. Had hij niet beter na zijn verfklus direct naar huis kunnen gaan?

Sjamaan en paragnost Miranda heeft altijd beweerd dat Alex en zijn moordenaars elkaar niet toevallig hebben ontmoet. Ze weet zeker dat Alex het doelwit van een bende is geweest. Indien deze reading juist is zou dat kunnen verklaren waarom Alex zijn auto verdekt had opgesteld en tevens waarom hij die dag met het slechte weer toch ging hardlopen.

Dat de auto in de fik werd gestoken had als reden het wissen van sporen omdat de moordenaars zijn auto hadden doorzocht. Erp was de afleidingsmanoeuvre. De moordenaars zijn dus grondig te werk gegaan en hebben ook de sporen op de plek van de moord gewist. Hieruit zouden we kunnen opmaken dat het professionals zijn zoals Miranda heeft gezegd.

Miranda verklaarde verder dat Alex die dag iets bij zich heeft gehad in een klein plastic zakje. De inhoud had met de witte villa te maken waar Alex zijn verfklus net had afgerond. De hypothese die ik met Miranda besproken heb is dat de inhoud van dat plastic zakje misschien een diskette of usb-stick geweest kan zijn met belastende gegevens. Andere mogelijkheid zijn edelstenen. Het plastic zakje met zijn voor de moordenaars waardevolle inhoud zou Alex in de villa hebben gevonden. Met drugs had het niets te maken. Aldus Miranda.

Vandaag heb ik de broer van Alex gebeld en hem twee vragen voorgelegd. A. Kan het zijn dat Alex bewust zijn auto op een verdekte plek heeft neergezet? B. Heb jij de eigenaars of ex-eigenaars van de witte villa nagetrokken en stond die villa leeg? De broer van Alex, die met klem stelt dat hij niets met paragnosten te maken wil hebben, helpt me uit de droom. "Alex was iemand die nooit diep nadacht over mogelijke gevaren. Zo punctueel als hij was in zijn werk, zo slordig ging hij met andere zaken om. Alex heeft zijn auto gewoon neergezet zoals hem dat uitkwam: bij de "Alex Boom". De witte villa was bewoond. De eigenaren zijn nog op condoleance geweest. Alex had in goed vertrouwen de sleutel. Betalingen gingen niet contant maar op factuur. Een roofmoord is dus onwaarschijnlijk."

Dat is maar de vraag. Laten we eens aannemen dat Alex door zijn moordenaars is gevolgd en dat zij wisten dat hij de sleutel van de villa bezat (zat die sleutel in het plastic zakje misschien?). Of althans dat hebben aangenomen. Met de sleutel in hun bezit zouden ze kunnen inbreken zonder sporen na te laten. Ondanks dat de klus op rekening ging kunnen de moordenaars hebben gedacht dat Alex veel contant geld bij zich had. Maar professionals hebben geen sleutel nodig om binnen te dringen. Hooguit de code van de alarmbeveiliging. Neem je veel contant geld mee als je gaat hardlopen? Niet waarschijnlijk. Dat laat je dan achter in je auto of je stort het eerst op de bank. Het een ander geeft wel aanleiding te veronderstellen dat de moordenaars eerst de auto van Alex hebben opengebroken. Toen ze niets vonden hebben ze hem opgewacht.

De broer van Alex kent de Posbank en de omgeving goed. Het is een plek waar veel gebeurd is, ook activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Zelf is hij een groot sportman geweest en zou daar niet graag alleen zijn gaan hardlopen. Alex was het type man die dacht dat hem niets kon overkomen. Die gedachte is hem uiteindelijk noodlottig geworden.

Tot besluit van het gesprek merkt broer Peter nog op dat hij niet op speculaties van mensen zit te wachten die geen opleiding tot rechercheur hebben genoten. Die tunnelvisie is begrijpelijk maar jammer omdat niet zelden gebleken is dat journalisten verder en dieper kunnen graven dan politiemensen doen. Het oplossen van een misdrijf is de combinatie van pers, publiek en politie. Soms kunnen paragnosten en mediums daaraan nog een zinnige bijdrage leveren. Het gaat per slot om het pakken van de daders, niet om de manier waarop dat wordt gedaan.

Update 17.45 uur na aanleiding van het commentaar van Miranda heb ik haar uitspraken aangepast.

© Ko van Dijk. Geheel of gedeeltelijke overname van de columns is niet toegestaan.

Gepost door Ko van Dijk op augustus 16th, 2011 om 15:21

REACTIES

Sjamaan Miranda Custic Schellingerhout zegt:

...ik heb nooit gezegd dat de villa leeg was. Wel hoe die er uit zag, de ramen etc. omschreven. De omgeving en dat heeft zijn broer ook bevestigd tegen mij waar het team van het Zesde Zintuig en Beau van Erven Dorens bij waren. Ook heb ik niet gezegd dat ze een afspraak hadden maar dat ze hem gevolgd zijn.

Ik heb twee mannen gezien. De fietser zag ik al toen ik geblinddoekt in de auto naar plaats delict werd gebracht terwijl ik niet eens wist waar ik zat en wat de vraag zou zijn.

Ook zag ik de plaats waar hij heeft gelegen en zag dat de plek was "aangeveegd" symbolisch gezien is dat voor mij dat het slachtoffer is weggehaald.

Ik zag het doorzoeken van zijn donkere auto. Ook dat hij zeker niet op een prettige manier om het leven is gebracht. Ook niets met de homo scene waar mijn andere twee collega's mee aankwamen.

Zei dat de man goed aanvoelde en geen crimineel. En zo kan ik nog door blijven gaan. Dingen die gister in de uitzending waren te zien had ik gezien en verteld tijdens de opnames van het Zesde Zintuig bij -9 buiten zonder dat ik een foto of portemonnee etc. wilde hebben. De broer ging door met vragen nadien, maar werd gestopt door het opname team en mijn volgende collega was aan de beurt...

Gepost op augustus 16th, 2011 at 16:36

0
0
0
s2sdefault