Oplossing Posbankmoord nabij? - kovandijkvertelt.201102

posbankmoord1

De villa op de foto is ter illustratie en NIET de villa waar dit verhaal over gaat.

Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf heeft zich vastgebeten in de nog altijd onopgeloste moord op huisschilder Alex Wiegmink. Vrijdag 18 februari j.l. verscheen een uitgebreid artikel in de gedrukte versie van de Telegraaf dat je hier kunt lezen (pdf). Jolande vraagt om tips. Die heb ik haar getracht te geven maar ze was niet tot luisteren bereid want mijn tips komen van een paragnost en daar heeft Jolande geen affiniteit mee. Gelukkig kijken haar collega's bij de Telegraaf zoals Johan van der Heuvel daar anders tegenaan maar die lopen dan ook wat langer mee in de misdaadjournalistiek. De meest domme opmerking die Jolande tegen me maakte was dat ieder weldenkend mens op zijn vingers had kunnen natellen dat Wiegmink door een bende om het leven is gebracht. Jolande heeft een slecht geheugen of leest de dossiers van Peter R. de Vies niet maar de aanwijzingen daarvoor zijn pas sinds kort ontstaan.

Deze column gaat echter niet over een domme of kortzichtige journaliste maar over de reading van paragnost Miranda Custic Schellingerhout en de huidige feitenkennis die haar reading (gedeeltelijk) bevestigen. We leerden Miranda kennen door een uitzending van het Zesde Zintuig waarin de Posbankmoord aan de orde kwam. Die uitzending was 20 maart 2008. De opnames waren een maand eerder gemaakt.

De eerste serie van het Zesde Zintuig bij RTL wordt nog redelijk integer geproduceerd. De paragnosten krijgen op het laatste moment een treinkaartje thuisgestuurd naar een station in de buurt waar de opnames zullen plaatsvinden. Miranda (wonende in Den Haag) moet naar station Duiven reizen. Daar aangekomen staat een taxi klaar om haar naar een hotel te vervoeren waar de samenkomst is. De paragnosten worden één voor één geblinddoekt vervoerd naar de Posbank. Miranda: "Ik had geen benul waar ik was toen ik de blinddoek af kon doen. Wel "voelde" ik dat er een enorme strijd geleverd moest zijn. De andere kandidaat, Daniëlle van der Mars, vertelde onmiddellijk van de Slag bij Arnhem. Ik wist dat echt niet."

Miranda heeft dus nog geen idee dat ze op de Posbank staat als ze begint met haar reading. Dit is van belang omdat er over de moord veel geschreven is. Ze vertelt kort samengevat het volgende:

"Ik heb eerst een kloppende omschrijving van het slachtoffer gegeven gelijktijdig zag ik een fietser die later een getuige bleek te zijn. Daarna zag ik twee mannen die Alex tegen de grond werkten. Dan zie ik bloed bij hem op zijn lichaam en dat de plek waar hij vermoord is wordt schoongemaakt. Dus het lijk is verplaatst. Ik zag ook dat de twee mannen Alex hebben gevolgd nadat ze eerst zijn auto hadden doorzocht. Alex had een klein plastic zakje bij zich waar iets belangrijks voor de daders in heeft gezeten. Dat moeten ze dus hebben geweten. Alex is niet zo maar vermoord maar het slachtoffer van een vooraf geplande liquidatie.

Bij mijn concentratie op de inhoud van het zakje zag ik een groot vrijstaand wit herenhuis met opvallende raampartijen gelegen in een bosrijke omgeving. Dat huis speelt een prominente rol en ik weet zeker dat dit huis de sleutel tot de oplossing is. Peter Wiegmink, de broer van Alex, was bij de opnames aanwezig. Hij is verbaasd want mijn beschrijving van het witte huis is exact de laatste verfklus van Alex geweest. Alex heeft het (leegstaande) huis afgesloten en is daarna onmiddellijk gaan hardlopen. Toen werd hij vermoord.

Door mij nogmaals te concentreren op de twee daders zie ik dat ze behoren bij een organisatie waar minstens 8 personen bij betrokken zijn. Ze opereren in groepjes van twee. Voor mij opvallend is dat ze (waarschijnlijk) niets met drugshandel hebben te maken. Wel moeten er meer van dit soort mysterieuze afrekeningen geweest zijn. Ik kreeg ook nog een beeld door van het naakte lichaam van Alex. Daarbij zou je aan seks kunnen denken maar voor mij als sjamaan is de betekenis: dat er niets meer van de persoon over is. Dat klopt want hij was verbrand en verkoold. Omdat de mannen eerst zijn auto grondig hebben doorzocht moest ook de auto verdwijnen, dit om alle sporen uit te wissen."

Aldus Miranda die ook een zeer nauwkeurige beschrijving van de daders gegeven heeft die bij de politie bekend moet zijn. De compositietekening in de Telegraaf roept bij Miranda weinig herkenning op omdat ze de gezichten en niet de achterkant van de daders heeft gezien. Wel gaat het om een kleine, gedrongen man en een lange man met scherpe groeven in zijn gezicht. De huidskleur heeft Miranda niet op gelet.

Zoals gebruikelijk bij het Zesde Zintuig werd niet alles uitgezonden wat de paragnosten hadden verteld. Miranda maakt zich daar kwaad over als ze de uitzending ziet en neemt via mail contact op met Telegraafjournalist John van den Heuvel. Van den Heuvel werkt ook voor RTL Boulevard. Hij wil een uitzending met Miranda maken en benadert Hans Dekker (TéVé Holland) de producent van het ZZ. Dekker erkent dat Miranda dingen heeft gezegd die achteraf belangrijk kunnen zijn voor het onderzoek en die niet zijn uitgezonden maar weigert toestemming te verlenen aan RTL Boulevard om met Miranda naar de Posbank te gaan. (Miranda had een wurgcontract met Hans Dekker). RTL Boulevard besteedt nu een kort item aan de reading van Miranda maar mag van Dekker haar naam niet noemen. De politie vraagt voor nader onderzoek vervolgens het ruwe beeldmateriaal op van het ZZ maar doet daarover geen mededelingen.

Na aanleiding van de uitzending van het ZZ komt er ook een tip binnen bij Peter R. de Vries. Bernhard K. zou de dader zijn. De tipgeefster is zijn zuster. Peter geeft op 27 maart 2008 de tip door aan de politie. De politie plaatst de zuster van Bernhard K in een getuigen beschermingsprogramma. Maar pas in oktober 2008 wordt haar broer gearresteerd. Ik schreef toen deze column. Is met zijn arrestatie het drama opgelost? Neen, wegens gebrek aan bewijs wordt Bernhard K. begin 2009 weer vrijgelaten. HJK, de misdaadjournalist, schrijft een uitgebreide column waarin hij tot in detail getuigenverklaringen aan bod laat komen en ook laat zien dat Bernhard K. niet de moordenaar kan zijn.

Journaliste Jolande van der Graaf mag dan zeggen dat ieder weldenkend mens op zijn vingers kan natellen dat Alex Wiegmink door een bende is vermoord, de recherche en Peter R. de Vries gingen daarvan niet uit. Alleen Miranda wist dit met zekerheid al in 2008 te verklaren. Door de politie zijn verschillende scenario's bestudeerd en de contacten van Alex uitvoerig nagetrokken. Niets wees in de richting van een lustmoord of de georganiseerde misdaad. Alex was een keurig getrouwde huisvader met drie kinderen. Hij had geen homocontacten en was zeker geen gebruiker van drugs. Algemeen werd aangenomen dat hij als toevallige passant getuige was van een misdaad en daarom moest verdwijnen. Dat past ook bij verdachte Bernhard K. De man is autokraker en heeft een gewelddadig verleden. Bernhard K. heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben gehad en zegt dat zijn zuster hem erin heeft geluisd. De nieuwste aanwijzingen duiden erop dat Bernhard K. hoogstwaarschijnlijk de waarheid spreekt.

Uit het Telegraafverhaal van Jolande van der Graaf komt het beeld naar voren dat Alex geen toevallige passant is die een misdaad heeft zien begaan en daarom vermoord werd. De plek waar de daders van de moord met hun auto en de auto van Alex naartoe zijn gereden moet vooraf bekend zijn geweest. Dat zou kunnen betekenen dat de daders van de moord inderdaad behoren tot een bende die in de omgeving van Erp actief is. Miranda zegt dat Alex een klein plastic zakje bij zich had. Ze heeft de inhoud niet kunnen waarnemen. Het kan dus van alles zijn van drugs, diamanten tot een USB-stick of diskettes. Maar ze weet zeker dat het geen drugs zijn. Speculatief komt bij mij het volgde op:

Alex Wiegman is een keurige, zelfstandige huisschilder. Hij heeft nooit iets strafbaars begaan. Tijdens zijn verfklus in de witte villa vindt Alex een paar computerdiskettes of een USB-stick misschien op een geheime plek verborgen. Alex kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Thuis bekijkt hij de inhoud van het opslagmedium en ziet dat het om een adressenlijst van criminelen gaat. Er staat tevens een gedetailleerde omschrijving van hun activiteiten op. Alex beseft dat hij belangwekkende informatie in handen heeft die goud waard is. In plaats van naar de politie te gaan belt hij een van de bendeleden op. Ze maken een deal voor de overdracht. De afloop is bekend.

Het tweede scenario: Alex heeft de computerbestanden gevonden en besluit daarmee naar de politie te gaan. Hij steekt ze in zijn zak en gaat eerst zijn trimronde lopen. Wat Alex niet weet is dat de criminelen inmiddels in de villa zijn geweest op zoek naar hun diskettes of USB-stick. Die ligt of liggen niet op de geheime plek waar ze werden achtergelaten. Ze vermoedden dat de huisschilder ze gevonden heeft en gaan hem volgen. Ze doorzoeken zijn auto maar vinden niets. Dan wachtten ze Alex op. Ze vragen Alex om de computerbestanden. Alex weigert of ontkend ze in het bezit te hebben. Wellicht geeft hij ze vrijwillig af, dat weten we niet. Wel weten we dat hij wordt vermoord. In dit tweede scenario kun je de computergegevens ook vervangen voor een zakje edelstenen.

Bovenstaande twee scenario's zijn mijn hypotheses. Paragnost Miranda heeft dit niet gezegd. Ze heeft in 2008 gewezen op een liquidatie door een bende en het belang van de witte villa. De gedachte dat de moord op Alex niet gepland was en een samenloop van omstandigheden is geweest (hij was getuige van een misdaad of er werd ingebroken in zijn auto waardoor hij kwaad geworden is) wordt nu met de dag onwaarschijnlijker als ook Jolande van der Graaf overtuigd van een moordaanslag door een Brabantse bende is. Miranda legt een connectie met de laatste klus van Alex maar daarover wilde Jolande van der Graaf niets weten.

Maar hoe kijk ik zelf tegen de reading van Miranda aan? Miranda heeft een aantal zaken goed gehad. Ze beschreef Alex perfect, zag de getuige op de fiets en de beschrijving van de villa waaraan Alex het laatst gewerkt klopte volgens broer Peter inderdaad. Er waren minstens twee daders zei Miranda en ook dat klopt met getuigenverklaringen. Deze feiten waren echter al bekend toen Miranda meedeed aan het Zesde Zintuig. Dat het om een geplande liquidatie zou gaan is een nieuw feit alsook dat Alex het slachtoffer van een bende is. Die bende komt nu in beeld. Blijft over het motief: de inhoud van een klein plastic zakje dat Alex bij zich droeg. We weten dus nog niet of dit juist is. Evenmin weten we of de witte villa er inderdaad iets mee heeft te maken. Ik zou van Peter Wiegmink graag willen weten of de villa en haar toenmalige eigenaren, die volgens Miranda zo'n belangrijke rol spelen, daadwerkelijk in het onderzoek zijn meegenomen. Er volgen dus updates. Houd mijn weblog in de gaten.

Tot besluit nog een opmerkelijk feit dat enigszins op zichzelf staat. De familie van Alex neemt in 2007 een advocaat in de arm om het onderzoek te heropenen. De naam van die advocaat is Paul Noppen. Tot hun verbijstering gaat dezelfde advocaat enige tijd later verdachte Bernhard K. bijstaan. Dat is pure belangenverstrengeling vinden de nabestaanden van Alex Wiegmink. Ze dienen een klacht bij de Orde van Advocaten in (?). Ik begrijp uit de rest van de berichtgeving dat advocaat Ronald Teekens daarna de verdediging van Bernhard K. heeft overgenomen. Onlangs heb ik iets dergelijks gezien in de zaak van Wolf Manus en als we kijken naar alles wat er rond Katya Leendertz is gebeurd dan is mijn conclusie dat je nog niet gelukkig bent als je in Arnhem hoopt op gerechtigheid.

0
0
0
s2sdefault