‘Pas als je het ziet, weet je dat je hebt gedroomd'
door Mabel van Dungen voor de website Bodhitv.nl

‘Het sjamanisme rukt op', kopt het artikel schreeuwerig. ‘Iedere boeddhist moet zich bekeren tot het sjamanisme, want anders kan er nooit rust of wereldvrede komen'. Het meisje op the stairmaster naast mij leest het terwijl ze ondertussen haar cellulitis hard aanpakt. Ze draait haar hoofd mijn kant op en zegt dan: "Je hoeft je geen zorgen te maken hoor, want het boeddhisme en het sjamanisme zijn hetzelfde. Ze eindigen tenslotte allebei op ‘isme'.

Nou als dat niet genoeg zegt. Tegen zoveel droomlogica kan ik niet op. Dus besluit ik om deze Einstein zelf haar oneindige trap te laten beklimmen en wordt wakker in mijn eigen bed met gigantische hoofdpijn. Wat moet ik nou weer met zo'n droom? Gedurende de dag kan ik de twee ‘ismes' niet loslaten. En wie weet heeft ze wel gelijk en zijn ze aan elkaar verwant en weet ik daar gewoon niets van. Er gebeuren op het ogenblik wel gekkere dingen in de wereld. Zo blijkt dat sommige Pakistaners geweldig kunnen liegen en is het Obama in één oerknal gelukt om zijn steil dalende populariteit weer om te buigen en vastgoedgigant Donald Trump met presidentiële aspiraties voorgoed naar zijn eigen torens terug te verbannen.

Sjamanen van eigen bodem
Ik kijk eerst eens in mijn eigen netwerk... wie mij iets fatsoenlijks zou kunnen vertellen over mijn boeddhisme-/sjamanismedroom. En ik kom uit bij de vrouwelijke sjamaan Miranda Schellingerhout. Ze woont in Den Haag, dus vertrek ik vol goede moed en met een roze blocnote richting de file. In haar piepkleine behandelkamer vol alchemistische flesjes, die voor alles schijnen te helpen, steekt ze snelpratend van wal: "Nou in beide zijn symbolische vertellingen belangrijk. In het sjamanisme streeft men bijvoorbeeld naar een symbolisch bewustzijnsniveau dat plaatsvindt door initiatie. Om opnieuw geboren te worden, moet al het oude sterven."

Tot zo ver kan ik haar nog volgen, maar helemaal duidelijk is het nog niet. "Bij de initiatie zie je dat de mens in een crisis verkeert en wordt duidelijk gemaakt dat hij zijn lichamelijke en aardse bestaan tot op zekere hoogte moet opgeven." Goh, waar heb ik dat vaker gehoord? Maar waar komt dat sjamanisme dat steeds populairder dreigt te worden nou vandaan? Als ik het spontaan zou moeten roepen, zou ik zeggen ‘de indianen', maar met het research-niveau van een tienjarige kom ik er al snel achter dat het sjamanisme waarschijnlijk de oudste religie is die er bestaat.

Volgens wijze mannen zonder roze blocnote is het zo'n achtduizend jaar geleden in Siberië ontstaan. Daar verkleedde woeste mannen zich in een loodzware speciale dracht van dierenhuiden en behingen zich met nog zwaardere trommels. En zo dansten en trommelde deze sjamanen zichzelf in een trance om contact te leggen met hogere sferen. Want die tweeledigheid blijkt toch wel de essentie van het sjamanisme: de eerste is de zichtbare materiele fysieke wereld die wij gewone simpele zielen zien en de transcendente wereld waar alles één is. En zegt boeddha ook niet: ‘Pas als je het ziet, weet je dat je hebt gedroomd'.

‘Moet ik oorlog voeren'
Vanuit Siberië verspreidde het sjamanisme zich naar het Westen en daarna naar Noord-Amerika waar de Indianen op harmonieuze wijze met hun moeder aarde samenleefde. De meeste sjamanen namen bezit van de geest van een dier en reisde zo ver buiten hun eigen grenzen om zaken uit de toekomst naar het heden te brengen. Ook werd er contact gemaakt met voorouders die alle vragen beantwoorden waar wij sterfelijke mensen nogal eens behoefte aan hebben zoals ‘hoe word ik beter?', ‘vind ik een man?', ‘hoe kunnen we de oogst redden?' en ‘moeten we ten strijden trekken of vrede aanbieden?'.

Volgens sommige bronnen op internet liggen de denkbeelden van het sjamanisme ten grondslag aan het latere daoïsme. Maar waar is dan toch die link met het boeddhisme? Sjamaan Miranda: "Als je na de inwijding in het symbolisch bewustzijn al het oude hebt losgelaten, ga je leven vanuit harmonie, compassie en acceptatie van wat is. En dat evenwicht zorgt voor innerlijke kracht. Sjamanen hebben net als boeddhisten behoefte aan meditatie, rust en stille activiteiten. En ze handelen vanuit hun lijdens-/levenservaringen. Er komt een einde aan dat lijden wanneer er permanent een einde komt aan verlangens en dan is verlichting binnen handbereik. Door het loslaten van al wat is, bereikt men de staat van Verlichting en komt niets negatiefs meer binnen. Je ziet, voelt en ervaart nog wel, maar niets haalt je nog uit je innerlijke balans.

‘Dat wil ik ook'
Nou, doet u mij daar maar twee kilo van...! Miranda nodigt mij vervolgens uit voor een consultatie. Binnen vier keer zou je verlicht kunnen zijn. Ik mag mijn ogen sluiten en ze pakt mij bij mijn polsen. Ze communiceert rechtstreeks met mijn hogere zelf en ik mag heel stilletjes iets voor mijzelf gaan doen. Ik voel mij licht worden in mijn hoofd als ze bijvoorbeeld vraagt ‘Wat moet Mabel nu weten om in totale harmonie te leven?' en ‘Mag zij nu alle ballast loslaten uit haar vorige levens om zo in haar kracht te komen?"

Wanneer ik na anderhalf uur zo stoned als een garnaal op de stoep sta, weet ik niet wat ik er van moet denken. Ik heb mij in jaren niet zo lekker gevoeld, maar ik weet niet of dit puur sjamanisme is of een vergevorderde vorm van hypnose? Als dat laatste het geval is, dan is ze echt heel erg goed, want dagen erna voel ik mij nóg stoned. Ik mag terugkomen voor herhaalbehandelingen, maar mijn leven verloopt stromend. Mijn hogere zelf vindt parkeerplekjes, freelance opdrachten en ideeën voor nieuwe boeken, dus wat wil ik nog meer?

Ik chant en mediteer netjes mijn dagelijkse ritueel en denk aan de Indianen rond het kampvuur, die onder luide kreten en beschilderde hoofden allerlei beelden doorkregen van hun voorouders en van de geest van de dikste en oudste beer uit het bos. En op een nacht sta ik opeens weer in mijn droom naast het meisje op de stairmaster. "Het wás niet Osama he...?', zegt ze op samenzweerderige toon. Wel leuk dat je mij als gids hebt uitgenodigd aan gene zijde. Volgens mij passen wij wel bij elkaar."

 

 

0
0
0
s2sdefault